From Rebel Movement To Political Party: Study On The Post-Conflict Democratic Transformation Of The Free Aceh Movement - Lambang Trijono, Lambang Trijono (2016)
Kajian ini mengkaji peranan yang boleh dimainkan oleh parti politik untuk mentransformasikan konflik dan membina perdamaian di kawasan pasca-konflik. Dengan melihat kepada kes transformasi politik oleh Gerakan Aceh Merdeka (GAM) kepada parti-parti politik tempatan, kajian ini melihat keupayaan pendekatan transformasi politik untuk menyelesaikan konflik jenis penentuan nasib sendiri serta pembinaan perdamaian yang berkekalan.