Washback Of Continuous Assessment In Efl Classrooms In Saudi Arabia: Teachers’ Perceptions And Practices - Aldawood, Saad Fahad (2016)
Dalam linguistik gunaan, fenomena di mana ujian mempengaruhi pengajaran dan pembelajaran dikenali sebagai washback atau backwash oleh banyak pendidik (Alderson, 1986; Morrow, 1986; Pearson, 1988; Hughes, 1989; Morris, 1990). Oleh kerana washback memainkan peranan yang penting dalam pengajaran dan pembelajaran, pihak yang terlibat dalam proses pengajaran dan pembelajaran perlu memahami konsep washback ini sebagai satu fenomena pendidikan yang umum, dan bagaimana konsep ini boleh dimanipulasikan secara positif. Penilaian secara berterusan (Continuous assessment/CA) telah diperkenalkan sebagai sebahagian daripada ujian dan inovasi penilaian dalam sistem pendidikan Saudi. CA bertujuan menggantikan penilaian tradisional (penilaian sumatif) untuk menilai prestasi dan pencapaian pelajar dengan lebih berkesan di samping menambahbaikkan proses pengajaran dan pembelajaran secara keseluruhan. Kajian ini mengkaji persepsi guru terhadap faedah washback dalam CA dan kesannya terhadap pengajaran dan pembelajaran subjek Bahasa Inggeris. Secara khususnya, kajian ini juga mengkaji kesannya terhadap amalan guru di kolej Technical and Vocational Training Corporation (TVTC) di Saudi Arabia.