Identification And Mode Of Symbiosis For Mycorrhizal Fungi And Epiphytic Orchid, Dendrobium Crumenatum - Rapie, Jalilah (2016)
Dendrobium crumenatum adalah salah satu keluarga Orchidaceae, menghasilkan bunga putih, wangi dengan warna kekuningan di bahagian tengah yang kebiasaannya dipanggil sebagai orkid merpati. Orkid ini biasanya dijumpai di Malaysia hidup secara semula jadi di atas pokok di hutan tropika. Kebanyakan orkid bergantung kepada kulat mikoriza untuk tumbuh dan terus hidup. Oleh itu, objektif utama kajian ini adalah untuk mengkaji hubungan kulat mikoriza pada akar orkid epifit (Dendrobium crumenatum) dan kulit kayu pokok Pukul Lima (Samanea saman). Hubungan kulat mikoriza pada akar orkid epifit D. crumenatum dan kulit kayu pokok Pukul Lima (S. saman) boleh ditentukan dengan memerhatikan kehadiran peloton pada akar orchid epifit. Peloton diperhatikan dengan menggunakan dua kaedah keratan; potongan akar menggunakan tangan dan mikrotom. Sejumlah 251 pencilan kulat telah berjaya diperoleh daripada akar orkid epifit dan kulit kayu pokok Pukul Lima dengan dan tanpa pertumbuhan orkid.