Numerical And Approximate- Analytical Solution Of Fuzzy Initial Value Problems - Al-Jassar, Ali Fareed Jameel (2015)
Persamaan pembezaan kabur ( FDEs ) digunakan untuk memodel masalah tertentu dalam bidang sains dan kejuruteraan dan telah dikaji oleh ramai penyelidik . Masalah tertentu memerlukan penyelesaian FDEs yang memenuhi keadaan awal kabur menimbulkan masalah awal kabur ( FIVPs ). Contoh masalah seperti ini boleh didapati dalam fizik, kejuruteraan, model penduduk, dinamik reaktor nuklear, masalah perubatan, rangkaian neural dan teori kawalan. Walau bagaimanapun, kebanyakan masalah nilai awal kabur tidak boleh diselesaikan dengan tepat. Tambahan pula, penyelesaian analisis tepat yang diperoleh juga mungkin begitu sukar untuk dinilai dan oleh itu kaedah berangka dan analisis hampiran perlu untuk memperoleh penyelesaian. Fuzzy differential equations (FDEs) are used for the modeling of some problems in science and engineering and have been studied by many researchers. Certain problems require the solution of FDEs which satisfy fuzzy initial conditions giving rise to fuzzy initial problems (FIVPs). Examples of such problems can be found in physics, engineering, population models, nuclear reactor dynamics, medical problems, neural networks and control theory. However, most fuzzy initial value problems cannot be solved exactly. Furthermore, exact analytical solutions obtained may also be so difficult to evaluate and therefore numerical and approximate- analytical methods may be necessary to evaluate the solution.