Glow Peak Analysis Of Pure And Ge-Doped Silica Flat Fiber At Ultra High Dose Electrons - Ariffin, Alawiah (2015)

(untitled)
Gentian silika leper (FF), dicadangkan sebagai pengesan asas dan novel bagi pengukuran sinaran untuk pendarkilau haba (PH) yang dihasilkan. Kajian ditumpukan kepada kesan tindakbalas PH bagi sampel FF dan keluk nyala bagi PH. Pemecut Linear (LINAC) digunakan bagi dos dalam julat radioterapi di antara 0.2 Gy-10.0 Gy, manakala pemecut elektron digunakan bagi dos yang teramat tinggi dalam julat 1 kGy sehingga 1 MGy. Tindakbalas PH terhadap dos, kesan bahan dopan, kesan kadar pemanasan dan parameter kinetik PH adalah dikaji. Didapati keluk nyala bagi FF beralih kepada suhu yang lebih tinggi, dengan peningkatan kadar pemanasan. Parameter kinetik menunjukkan kebergantungan dengan kadar pemanasan, bagi kedua-dua jenis FF samada tulin atau terdop Ge. Juga didapati model tenaga, Teori Kaviti Burlin (BCT) boleh digunakan bagi meramalkan tindakbalas tenaga FF dengan tepat. Silica flat fiber (FF) is being proposed as the basis for a novel radiation sensor of the thermoluminescence (TL) produced. The TL performance of the FFs and its respective glow curves were studied using a linear accelerator (LINAC) delivering doses of clinical radiotherapy within the range of 0.2-10.0 Gy. An electron accelerator (Alurtron®) was used to deliver the ultra-high dose. The TL dose response, dopant effect, heating rate effect and kinetic parameters of the deconvoluted glow peaks were investigated. The glow curve of FFs shifted to the higher temperature region as the heating rate increases. The kinetic parameters show dependence on the heating rate for both doped and un-doped FFs. It is found that the Burlin Cavity Theory (BCT) fit model can be used to predict the energy response of FF, accurately.