The Relationships Between Entrepreneurial Attitude Orientation, Market Orientation, Entrepreneurial Competencies, Competitve Intelligence And Innovative Performance - Abdul Mohsin, Ainul Mohsein (2015)
Malaysia bercita-cita untuk mencapai status negara maju yang berdaya saing dan berasaskan ekonomi inovasi. Malaysia telah mengambil beberapa langkah untuk membangunkan masyarakat yang berpengetahuan intensif dan inovatif. Menurut Program Transformasi Ekonomi, sektor swasta akan menerajui dalam membina ekonomi negara. Walau bagaimanapun, 97.3% daripada jumlah organisasi yang ditubuhkan di Malaysia adalah IKS dan mereka menyumbang hanya 32.5% kepada Keluaran Dalam Negara Kasar. Untuk membetulkan ketidakseimbangan ini, kerajaan beriltizam untuk membantu IKS melalui program-program pembangunan dan pembiayaan. Walaupun dengan mengambil tindakan afirmatif, masih banyak IKS gagal bertahan. Kegagalan untuk bertahan boleh dikaitkan dengan ketidakupayaan untuk menggunakan sumber yang ada secara berkesan. IKS didapati kurang berinovasi dalam perniagaan mereka. Malaysia aspires to attain the status of a fully developed nation that is competitive and built on innovation-based economy. Several steps are taken by the Malaysian Government to develop a knowledge-intensive and innovative society. According to the Economic Transformation Programme, the private sector shall lead in building the nation’s economy. However, 97.3% of the total established businesses in Malaysia are SMEs and they contribute to only 32.5% of the country's Gross Domestic Product. To correct this imbalance, the government is committed to support the SMEs via development programmes and funding. Despite all these affirmative action, many SMEs still fail to sustain.