Characteristics Of Fish Protein Powder Prepared From Snakehead (Channa Striata) Raside On Specialised Lipid Diet - Tan, Bee Hooi (2016)
Penternakan ikan haruan (Channa striata) dengan diet kaya dengan lipid yang diperoleh daripada sumber ikan dan kacang soya dapat meningkatkan kecekapan reproduksinya. Objektif kajian ini adalah untuk menyedia dan menilai serbuk protein yang disediakan daripada haruan yang diternak dengan diet lipid khas (SFPP). Untuk mencapai objektif ini, langkah-langkah penyediaan SFPP perlu disediakan. Justeru itu, kajian ini dibahagi kepada dua bahagian. Dalam kajian fasa I, hanya ikan haruan komersial digunakan kerana sumber ikan yang diternak dengan diet lipid khas adalah terhad. Tujuan utama kajian awal adalah untuk menentukan cara penyediaan dua jenis produk iaitu serbuk filet haruan (WFP) dan serbuk protein haruan (HPP). Akibat penggunakan rawatan pembekuan ke atas hasil pengutipan fillet juga dikaji, iaitu pembekuan terus, pembekuan dengan air dan tanpa pembekuan. Untuk menyediakan WFP, langkah-langkah penyediaan yang terlibat adalah rawatan pembekuan, diikuti oleh penyediaan cincang filet dan pengeringan ketuhar untuk penyediaan WFP. Untuk penyediaan HPP, filet yang dicincang dipanaskan dengan air pada suhu 85 ºC.