Modeling E-Learning Readiness Among Instructors In Iraqi Public Universities - Basha, Ahmed Dheyaa (2015)
E-pembelajaran telah digunakan oleh banyak institusi pengajian tinggi seluruh dunia. Namun, adakah pensyarah di universiti bersedia untuk menggunakan e-pembelajaran dalam aktiviti-aktiviti pengajaran mereka? Apakah faktor-faktor yang mempengaruhi kesediaan e-pembelajaran mereka? Kajian ini berhasrat menjalankan pemodelan kesediaan e-pembelajaran dalam kalangan pensyarah di empat buah universiti awam terkemuka di Iraq. Berdasarkan sorotan literatur, sembilan faktor telah dikenalpasti boleh mempengaruhi kesediaan e-pembelajaran, iaitu iklim organisasi (kesediaan persekitaran dan kewangan), budaya (sosial dan komuniti), peralatan (peralatan/infrastruktur, kemahiran teknologi dan sumber manusia), kesediaan subjek/individu untuk berubah (sikap dan gaya pembelajaran atas talian) serta penglibatan. E-learning has been used by many higher learning institutions around the globe. However, are the university instructors ready to use e-learning in their teaching and learning activities? What are the factors influencing their e-learning readiness? This study attempts to model e-learning readiness among instructors in four Iraqi public universities (IPUs). Based on the literature, nine factors involving organizational climate (environmental and financial readiness); societal/community readiness (culture); tools (equipment/infrastructure, technology skills, and human resources); subject/individual readiness for change (attitude and online learning style); and engagement readiness have been identified to influence e-learning readiness.