Development Of Hybrid Cementitious Composite (HCC) For Sustainable Construction In Sea Water Environment - Alonge , Olayiwola Richard (2016)
Perbalahan utama dalam komuniti pembinaan ialah untuk menghasilkan konkrit bertetulang gentian (FRC) yang mempunyai ciri-ciri kejuruteraan yang baik serta keupayaan lenturan yang lebih tinggi. Metakaolin (MK) mempamerkan potensi yang sangat baik sebagai bahan bersimen tambahan (SCM) kerana tahap kereaktifan pozzolan yang tinggi serta pengurangan Ca(OH)2 seawal satu hari untuk menghasilkan kekuatan awal. Demikian juga, ia menguatkan adunan campuran simen untuk menjalani proses pemadatan yang telah ditetapkan. Proses penerokaan eksperimen ini melibatkan penghasilan MK oleh makmal yang berasal daripada kaolin mentah dan pencirian MK dalam empat campuran adunan simen yang terdiri daripada simen, Coloids Nanosilica (CNS) dan Epoxy Resin. Komposisi kimia dan sifat fizikal MK telah dinilai menggunakan penganalisis laser partikel zarah, X-ray Fluorescence (XRF) dan X-ray Diffraction (XRD).