Nmr-Based Metabolomic Approaches To Evaluate The Effects Of Eurycoma Longifolia Extracts On Rat Spermatogenesis - Ebrahimi, Forough (2016)
Eurycoma longifolia (Tongkat Ali, TA) dikenali untuk meningkatkan kesuburan lelaki dan libido. Suatu analisis metabolomik analisis berasaskan resonans magnetik nuklear (NMR) dikombinasi dengan kaedah kimometrik termaju telah dibangunkan, divalidasikan dan digunakan serentak untuk pengenalan dan kuantifikasi serentak metabolit dalam E. longifolia dan cecair mamalia (air kencing dan plasma tikus).