Penggunaan Pemodelan Persamaan Berstruktur Untuk Meramal Tingkah Laku Aktiviti Fizikal Dalam Kalangan Guru Sekolah Rendah Di Perak - Md Yusof, Fauziah Hanim (2016)
Melakukan aktiviti fizikal yang berterusan dapat menghalang kebanyakan penyakit kronik sebagai akibat gaya hidup sedentari pada masa kini. Jumlah rakyat Malaysia yang melakukan aktiviti fizikal secara teratur masih rendah. Kajian sebelum ini menunjukkan bahawa 55.4 peratus daripada guru sekolah rendah di Perak didapati mengalami masalah kegemukan dan obes.