Interaction Studies Between Truncated Hpv16/18 E7 Oncoprotein With Ctcf/yb-1 Transcription Factors Complex - A. Wahab, Fatin Athirah (2016)
Human papillomavirus (HPV) adalah agen etiologi kanser serviks dimana HPV16 dan HPV18 tergolong dalam kumpulan HPV berisiko tinggi. Kajian terdahulu mendedahkan interaksi antara onkoprotin HPV16/18 E7 dengan kompleks faktor transkripsi CTCF/Yb-1. Interaksi ini menyebabkan ekspresi c-myc meningkat dengan ketara yang membawa kepada percambahan sel.