Identification Of Fungi Isolated From Clinical Wastes And Inactivation Of Fungal Spores By Using Supercritical Carbon Dioxide - Mohammed, Efaq Ali Noman (2016)
Sisa klinikal dianggap sebagai sumber yang mendatangkan jangkitan kepada manusia disebabkan adanya mikroorganisma patogenik seperti bakteria, virus dan kulat. Untuk merawat bahan sisa klinikal, pembasmian kuman menggunakan bahan kimia dan pendedahan kepada sinaran rawatan sisa klinikal termasuk menginsinerasikan, biasa digunakan, namun kaedah ini tidak dapat membunuh patogen sepenuhnya.