Synthesis, Characterization And In Silico Studies Of Piperidone Derivatives: Dengue Protease Inhibitory Studies On Selected Compounds - Idris, Nor Hashima (2016)
Komponen yang aktif daripada segi biologi 26(a-j) and 27(a-j) yang mempunyai terbitan piperidone telah disintesis dengan mengabungkan terbitan asetofenon dengan pelbagai terbitan 3,5-bis(arylidenepiperidin)-4-on dengan kehadiran K2CO3 sebagai pemangkin dibawah tindak balas penggantian nukleofilik. Sebatian yang disintesis diperolehi dengan purata hasil 58.00-89.90 % dan dicirikan secara menyeluruh dengan IR, 1H NMR, 13C NMR, DEPT dan analisis unsur. Struktur sebatian selanjutnya dikenal pasti dengan teknik spektroskopi 2D NMR (COSY, HSQC dan HMBC) dan juga kristalografi sinar X. Sebatian yang disintesis disaring secara maya menggunakan struktur model homologi Wilchapong melalui kajian pendokan molekul dengan menggunakan AutoDock 4.2.5 untuk mendedahkan mekanisme interaksi ikatan dan orientasi sebatian terhadap protease DENV2 NS2BNS3.