The Influence Of Transformational Leadership And Competence On Small Enterprise Success In Malaysia: The Mediating Effect Of Innovativeness - Ng , Hee Song (2016)
Penyelidikan ini memberi tumpuan terutamanya kesan kepimpinan transformasi, kecekapan peluang keusahawanan, kecekapan pemacu keusahawanan, kecekapan teknikal ke atas kejayaan perusahaan kecil di Malaysia di bawah pengaruh perantaraan daya inovatif. Berlandaskan pandangan berasaskan sumber dan perspektif keupayaan dinamik, penyelidikan ini membuat satu model konsep untuk mengkaji hubungan tersebut di atas. Penyelidikan juga mengkaji sejauh manakah kesan perantaraan daya inovatif produk, daya inovatif proses, dan daya inovatif kelakuan ke atas perhubungan di atas. Data dikumpul melalui soal selidik berstruktur berdasarkan pelan pensampelan dari pengkalan data perusahaan kecil dengan mengunakan kaedah pensampelan pengadilan, menghasilkan set data sebanyak 178 responden daripada para pemilik merangkap pengurus perusahaan kecil di Malaysia. Data dikumpul melalui soal selidik berstruktur. Data dianalisa dengan menggunakan SPSS dan SmartPLS. Penemuan kajian mengesahkan model ramalan kajian ini dan menyokong limabelas daripada lapanbelas hipotesis.