Amalan Terbaik Pengurusan Penyelenggaraan Perumahan Awam Pihak Berkuasa Tempatan - Mat Nah, Mohd Nurfadzli (2016)
Kajian ini merupakan satu usaha untuk menambahbaik komponen dan amalan pengurusan pengurusan penyelenggaraan perumahan awam Pihak Berkuasa Tempatan (PBT). Untuk mencapai sasaran tersebut, tiga (3) objektif telah dibentuk, iaitu 1) untuk mengenalpasti kelebihan dan kelemahan amalan pengurusan penyelenggaraan semasa perumahan awam PBT, 2) untuk menentukan komponen-komponen utama bagi menilai keberkesanan pelaksanaan amalan pengurusan penyelenggaraan perumahan awam PBT dan 3) untuk membangunkan amalan pengurusan penyelenggaraan terbaik perumahan awam PBT. Bagi mencapai objektif-objektif kajian ini, suatu pendekatan kajian berperingkat atau dikenali sebagai pendekatan pelbagai kaedah (multi-method) telah dilaksanakan. Menerusi pendekatan ini, aktiviti pengumpulan data kajian telah dilaksanakan dalam 2 peringkat yang berasingan menerusi perlaksanaan 2 kaedah yang berbeza. Pada peringkat pertama, kaedah pengumpulan data kajian adalah dikenali sebagai kaedah kajian kes dan pada peringkat kedua pula, kaedah yang digunapakai adalah dirujuk sebagai kaedah soal selidik. Menerusi kaedah kajian kes, 3 PBT telah dipilih sebagai kes-kes kajian iaitu Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) dan Majlis Perbandaran Seberang Prai (MPSP).