Termite Assembledges, Niche Partitioning And Infestation In Natural, Disturbed And Plantation Forest In Northern Peninsular Malaysia - Jasmi, Aiman Hanis (2016)
Pembukaan hutan untuk aktiviti ekonomi menyebabkan kemusnahan habitat semulajadi dan degradisi fungsi ekosistem. Kepelbagaian dan komposisi organism selalunya terkesan secara negatif akibat pembukaan tanah. Peluasan kawasan perladangan seperti ladang kelapa sawit, getah dan ladang pokok balak (Cth: Jati, Pinus dan Araucaria) memberi ancaman yang lebih besar kepada hutan semulajadi kita. Anai-anai sebagai agen pengurai bahan organik utama dalam ekosistem hutan tropika juga mengalami kesan akibat ganguan pada habitat mereka. Kajian yang dijalan ini bertujuan untuk mengkaji struktur komuniti anai-anai di kawasan-kawasan terpilih dengan jenis guna-tanah dan gangguan yang berbeza. Gangguan pada hutan didapati mempunyai kesan negatif terhadap kepelbagaian anai-anai. Penurunan kepelbagaian species anai-anai dapat dilihat apabila tahap gangguan meningkat daripada hutan primer (purata: 16.5 sp.) > hutan sekunder (purata: 15.5 sp.) > hutan dengan binaan (purata 13.5 sp.) > hutan ladang (purata: 6 sp.).