The Effect Of Traders’ Cognitive Biases On Psychological Attributes And Confidence And Its Solutions: An Experimental Study - Chin , Phaik Nie (2016)
Pedagang saham cenderung menbuat keputusan berdasarkan intuisi mereka yang menjurus bias kognitif seperti “confirmation bias”, “self-serving bias” dan “hindsight bias”. Bias ini membuat pedagang saham mempamerkan sifat-sifat psikologi terlalu yakin seperti “miscalibration”, “better than average effect” dan “illusion of control” dan demikian, mempamerkan bias terlalu yakin dalam pembuatan keputusan mereka di pasaran sekuriti. Tesis ini bertujuan untuk memeriksa hubungan antara bias kognitif, sifat-sifat psikologi terlalu yakin dan bias terlalu yakin, dan mekanisme-mekanisme meminimumkan bias terlalu yakin antara pedagang saham individu, dengan jumlah perdagangan dan ralat ramalan harga sebagai proksi. Kajian ini dibahagikan kepada dua peringkat uji kaji makmal iaitu tiga rawatan kawalan dan enam rawatan utama. Mata pelajaran di semua rawatan dipengaruhi dengan bias kognitif. Ukuran sifat-sifat psikologi terlalu yakin dikumpulkan melalui soal selidik di eksperimen, manakala jumlah perdagangan dan ralat ramalan harga dikumpulkan dari mekanisme dagangan mudah.