The Influence Of Brand Trust, Brand Association, Brand Loyalty And Brand Equity In Cyberspace: Moderating Effect Of Online Purchase Frequency - Lim , Ying San (2016)
Ekuiti jenama (brand equity) in ruang siber semakin penting dalam persekitaran ruang siber yang ada banyak persaingan. Pelanggan lebih bersedia untuk mengulangi pembelian, membayar lebih untuk barang yang sama nilai dan qualiti serta mengwujudkan hubungan yang baik dan kekal dengan penjual yang ada ekuiti jenama yang lebih tinggi. Denggan ini, tujuan kajian ini adalah untuk mengenalpasti kepentingan kepercayaan jenama (brand trust), persatuan jenama ( brand association ), kesetiaan jenama (brand loyalty) dalam mempengaruhi pembentukan ekuiti jenama di dalam ruang siber. 424 data telah dikumpul daripada Generasi Y melalui soal selidik dan dianalisis dengan menggunakan Structural Equation Model (SEM). Hasil daripada kajian ini menunjukkan bahawa kepercayaan dispositional (dispositional trust) akan mempengaruhi kepercayaan berasaskan sistem (System based trust) dan kepercayaan berasaskan sistem seterusnya akan mempengaruhi kepercayaan jenama atas talian. Kepercayaan jenama atas talian yang terbentuk pula akan seterusnya mempengaruhi pembentukan ekuiti jenama atas talian bersama-sama dengan persatuan jenama atas talian dan kesetiaan jenama.