In Vitro Selection Of Dendrobium Sonia-28 Protocorm-Like Bodies Against Fusarium Proliferatum - Dehgahi, Raheleh (2016)
Dendrobium sonia-28 adalah hibrid orkid yang penting dalam industri bunga di Malaysia kerana berkeupayaan berbunga berulang kali dan berbunga padat yang kini sedang menghadapi masalah pengeluaran yang serius akibat penyakit disebabkan kulat, terutamanya oleh Fusarium proliferatum. Untuk mengatasi masalah ini, salah satu strategi yang sedang diusahakan adalah dengan penghasilan orkid mutan baru. Mutagenesis secara in vitro dengan cara kultur turasan Fusarium proliferatum (CF), asid fusarik (FA) dan sinaran gama boleh digunakan untuk menghasilkan mutan yang lebih baik dari segi ekonomi. Dalam kajian ini, pemilihan jasad seperti protokom (JSP) yang bertoleransi terhadap F. proliferatum telah dijalankan dengan menilai kesan kepekatan CF (5-20%) dan FA (0.05-0.2 mM) dan pelbagai dos sinaran gama (10-200 Gy). Hasil kajian menunjukkan bahawa kadar hidup dan berat JSP berkadar songsang terhadap inokulasi dan sinaran dos. Selain itu, kadar kematian dan kekurangan berat JSP meningkat di kalangan JSP yang lebih kecil selepas rawatan CF dan FA. Keputusan menunjukkan bahawa ujian sensitiviti radio (LD50) bagi JSP lebih kurang pada 43 Gy.