Effects Of Selected Additives For Growth Efficiency On In Vitro Grown Vanilla Planifolia Andrews - Goh, Foong Jing (2016)
Vanilla planifolia Andrews ialah ramuan makanan yang mempunyai nilai ekonomi dan kedua paling mahal di dunia. Dalam kajian yang lepas, bahan tambahan organik telah menujuk potensi mengingkatkan perkembangan dan pertumbuhan pokok tumbuhan tetapi kajian yang teliti terhadap V. planifolia terhad. Maka, dalam kajian ini, kesan bahan tambahan organik berbeza yang dipilih telah dikaji terhadap pertumbuhan dan perkembangan V. planifolia Andrews. Peningkatan protokol yang lebih baik untuk pertumbuhan tumbuhan dan perkembangan vanila telah dijalankan dan akhirnya mengkaji perbezaan morfologi anak pokok yang ditanam secara in vitro dan ex vitro. Pucuk V. planifolia dikultur dalam kekuatan medium MS yang berbeza, kepekatan BAP dan sukrosa yang berbeza, dan jenis ejen gel yang berlainan untuk mengkaji medium pertumbuhan yang terbaik. Pertumbuhan anak pokok V. planifolia direkodkan selepas dirawat selama lapan minggu. Hasil Kajian menunjukkan pembekalan ½ kekuatan medium MS dan 20 g/L sukrosa didapati cukup berkesan untuk menggalakkan pertumbuhan pokok.