The Effect Of Socio-Psychodrama Method In Developing Schwartz Human Values Among Female Freshmen - Narguesse , Saliminia (2016)
Sepanjang dekad yang lalu, kebanyakan negara termasuk Malaysia menjadi saksi kepada penurunan nilai moral dalam kalangan pelajar universiti. Hasil penyelidikan menunjukkan bahawa skor nilai-nilai murni adalah tinggi bagi mahasiswa tahun pertama tetapi menurun apabila mahasiswa berada di tahun akhir. Kajian ini menjelaskan tentang peranan nilai dalam pendidikan bagi mahasiswa. Kajian juga menilai kesan kaedah socio-psychodrama sebagai kaedah pendidikan yang menyeluruh terhadap pelajar perempuan prasiswazah tahun pertama untuk meningkatkan nilai-nilai kemanusiaan dan mencadangkan kaedah socio-psychodrama sebagai pengajaran alternatif yang lebih berkesan. Pendekatan yang digunakan adalah melalui kaedah analisis campuran; secara kuantitatifnya menggunakan reka bentuk eksperimen kuasi dan secara kualitatifnya menggunakan pendekatan fenomenologi transcendental. Instrumen yang digunakan ialah Inventori Nilai Schwartz (SVI) dan penyelidik menjalankan soal selidik untuk soalan temu duga bertulis.