Application Of Micro Fresnel Lenses In Output Enhancement Of Solar Cells - Liman Chiromawa, Nura (2016)
Kanta Fresnel sudah lama digunakan dalam aplikasi fotovolta penumpu untuk menumpukan sinar tuju suria ke atas sel-sel suria, namun, sistem ini terjejas disebabkan jarak fokusnya yang panjang, pencahayaan di atas sel suria yang tidak seragam dan ia memenuhi kawasan yang lebih luas bagi sel-sel suria. Tesis ini memberi tumpuan kepada penggunaan tatasusunan kanta Fresnel Poly (methyl methacrylate) (PMMA) dengan saiz yang lebih kecil dan jarak fokus yang lebih pendek (dalam ukuran mikrometer) sebagai penumpu sistem fotovolta (CPV) di atas sel suria silikon. Sistem ini telah difabrikasi menggunakan kombinasi teknik litografi alur elektron (EBL) proses punaran ion reaktif (RIE) dan teknik membentuk replika Polydimethylsiloxane (PDMS). Hasil kajian menunjukkan bahawa, system CPV yang mempunyai kanta Fresnel dengan diameter luaran maksimum 45.24