Evaluation Of Medication Safety Challenges And Prescribing Errors Among Hospitalized Patients In A Saudi Arabian Private Hospital - Mahmoud, Mansour Adam (2016)
Keselamatan ubat di hospital di Arab Saudi tidak diteroka sepenuhnya. Walaupun terdapat beberapa kajian yang dijalankan tentang salah preskripsi, namun tiada usaha sepakat tentang definisi salah preskripsi. Justeru, matlamat kajian ini adalah untuk meneroka perspektif profesional penjagaan kesihatan tentang keselamatan ubat, membangun satu definisi tentang salah preskripsi serta menilai insidens salah preskripsi di hospital di Riyadh, Arab Saudi. Kajian ini dijalankan dalam tiga fasa. Fasa pertama, merupakan perbincangan meja bulat dengan profesional penjagaan kesihatan. Fasa kedua, melibatkan proses Delphi dalam kalangan pengamal penjagaan kesihatan dengan para pakar dalam bidang keselamatan ubat dan pengurusan kualiti. Fasa ketiga atau terakhir, merupakan suatu kajian retrospektif yang melibatkan semakan carta perubatan dan arahan pengambilan ubat kepada pesakit pembedahan, pesakit perubatan dan pesakit di unit rawatan rapi (ICU), di hospital swasta, di Riyadh.