Social Impacts Of Tourism Development On Local Community In Mukim Kedawang, Langkawi Island - Ismail, Safura (2015)
Memahami impak sosial pembangunan pelancongan terhadap masyarakat tempatan adalah penting sebagai pra-syarat untuk pelancongan yang mampan. Pemahaman ini juga penting kepada pihak kerajaan dalam merancang pembangunan pelancongan dan membuat keputusan. Sejak tahun 1990-an, kesan pembangunan pelancongan telah berkembang pesat terutamanya dalam spektrum pulau-pulau dan taman laut. Memandangkan kebanyakan pulau-pulau di Malaysia mempunyai tarikan semula jadi yang tersendiri, maka lebih banyak pulau-pulau semakin maju sebagai tempat tarikan pelancong. Walau bagaimanapun, pembangunan pelancongan yang tidak sesuai boleh menyebabkan berlakunya impak sosial yang buruk di pulau-pulau, termasuk mendedahkan masyarakat setempat kepada gelagat pelancong asing yang mungkin bertentangan dengan budaya atau nilai kemasyarakatan. Kajian ini mengkaji impak sosial (positif dan negatif) terhadap masyarakat setempat di Mukim Kedawang, Pulau Langkawi. Pemilihan kawasan kajian adalah kerana ia merupakan tempat pelancongan yang paling diminati oleh pelancong tempatan dan antarabangsa iaitu Pantai Cenang. Kaji selidik telah dijalankan terhadap 346 penduduk tempatan di Mukim Kedawang dengan menggunakan persampelan mudah.