Synthesis, Characterization And Structural Studies Of Medicinally Important Pyridine Derivatives - Farhadikoutenaei, Abbas (2016)
Dalam kajian ini, dua puluh garam 2-amino-5-metilpiridin dan 2-amino-4-metilpirimidin dengan asid karboksilik aromatik dan alifatik asli telah dikaji menggunakan kaedah spektroskopik seperti: kristalografi sinar-X serbuk dan hablur tunggal, spektroskopi inframerah (IR) dan resonan magnet nuklear (NMR). Dalam semua sebatian, N yang diprotonkan dan kumpulan 2-amino kation terikat dengan ikatan hidrogen kepada atom O karboksilat anion melalui sepasang ikatan hydrogen N‒H···O dan N+‒H···O¯, membentuk motif gelang R 2/2 (8). Penghalusan struktur menunjukkan yang empat belas dari sebatian menghablur dalam kumpulan ruang monoklinik, empat dalam triklinik dan setiap satu dalam tetragonal dan ortorombik. Dalam kajian ini, pembentukan hablur ditunjukkan oleh persetujuan yang baik antara corak belauan serbuk sampel dan corak simulasi dari data belauan hablur tunggal dan kedua-duanya berbeza dari corak serbuk bahan awal.