Characterization Of Fungi Associated With Leaf Spot Of Mango (Mangifera indica L.) - Omar, Nurul Husna (2016)
Mangga (Mangifera indica L.) merupakan tanaman buah-buahan yang popular di Malaysia dan mudah terdedah kepada penyakit bintik daun disebabkan oleh pelbagai kumpulan kulat Askomiset dan mitosporik. Penyakit ini akan mengganggu fotosintesis dan mengurangkan pertumbuhan pokok mangga. Kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti dan mencirikan kulat yang berasiosiasi dengan penyakit bintik daun mangga. Ujian kepatogenan telah dijalankan untuk menentukan patogen penyebab penyakit ini. Berdasarkan pengecaman secara morfologi, 264 pencilan kulat telah dikenalpasti secara tentatif kepada 11 genus dan 18 spesies, iaitu Colletotrichum (n = 93, C. acutatum dan C. gloeosporioides), Fusarium (n = 90, F. proliferatum, F. semitectum, F. mangiferae, F. solani dan F. chlamydosporum), Pestalotiopsis (n = 28, P. theae dan P. mangiferae), Phomopsis (n = 13, Phomopsis sp.), Curvularia (n = 12, Cur. geniculata dan Cur. lunata), Guignardia (n = 9, G. mangiferae), Lasiodiplodia (n = 9, L. theobromae), Nigrospora (n = 5; N. sphaerica), Botryosphaeria (n = 3, B. dothidea), Nodulisporium (n = 1, Nodulisporium sp.) dan Corynespora (n = 1, Cor. cassiicola).