Pendekatan Kebajikan Produktif Di Kalangan Usahawan Kebajikan Di Kedah: Satu Penilaian - Ahmad, Khairul Amri (2015)
Pendekatan kebajikan produktif telah mula diperkenalkan di Malaysia semenjak tahun 2009 sebagai salah satu exit policy kepada situasi pergantungan klien kepada bantuan kewangan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM). Matlamat utama pendekatan ini adalah untuk mengurangkan kebergantungan klien kepada bantuan bulanan. Salah satu program yang dilaksanakan adalah menyediakan bantuan modal perniagaan kepada penerima bantuan untuk memulakan perniagaan. Walau bagaimanapun selepas empat tahun pelaksanaan, pendekatan ini masih belum menampakkan hasil seperti yang diharapkan dan penerima bantuan bulanan terus bertambah. Situasi ini menyebabkan implikasi kewangan yang besar kepada kerajaan. Sehubungan itu, kajian ini akan memberi fokus kepada tiga objektif utama iaitu: pertamanya untuk mengenalpasti sejauh mana prestasi pendekatan kebajikan produktif dengan menjadikan negeri Kedah sebagai lokasi kajian kes; kedua untuk menganalisis masalah yang dihadapi oleh usahawan kebajikan; ketiga, menganalisis faktor-faktor yang mempengaruhi kejayaan usahawan kebajikan yang boleh dijadikan sebagai panduan.