Protoplast Cultures Of Oryza Sativa L. And Brachiaria Decumbens - Daud, Zainah (2015)
Sistem kultur tisu bagi padi (Oryza sativa L.) cv. Fujisaka 5 dan IRAT 13, dan Brachiaria decumbens telah berjaya dibangunkan. Teknik pensterilan dua peringkat dengan menggunakan 70 % etanol dan 20 % Clorox® adalah memadai untuk memperolehi 83.3 % hingga 100 % biji benih aseptik bergantung kepada spesis dan kultivar padi yang digunakan. Peratusan percambahan biji benih yang tinggi iaitu sebanyak 97.7 % telah dicapai untuk O. sativa cv. Fujisaka 5. Manakala O. sativa cv. IRAT 13 dan B. decumbens menunjukkan peratusan percambahan yang rendah, iaitu, masing-masing 28.0 % dan 40.0 %. Kalus O. sativa L. cv. Fujisaka 5 pada permulaannya diaruh daripada 3 jenis eksplan, biji benih matang, akar dan daun. Eksplan akar dan biji benih matang O. sativa L. cv.