Determination Of Cost-Effectiveness Threshold For Malaysia - Lim , Yen Wei (2015)
Dalam sistem penjagaan kesihatan, penentuan untuk kos berkesan bagi teknologi penjagaan kesihatan adalah sukar terutamanya dalam keadaan di mana terdapat alternatif-alternatif yang lebih mahal tetapi lebih berkesan. Dalam keadaan ini, satu kriteria luaran dalam bentuk nilai ambang kos berkesan ataupun WTP/QALY diperlukan untuk menentukan kos keberkesanan intervensi penjagaan kesihatan. Namun, amalan kini di Malaysia dalam penentuan kos keberkesanan untuk teknologi penjagaan kesihatan baru dilakukan tanpa satu nilai ambang kos berkesan yang jelas.