Konsep Penyucian Jiwa : Kajian Perbandingan Antara Islam Dan Buddhisme - Abdul Rahman, Azhar (2015)
Penyucian jiwa wujud dalam setiap agama, termasuklah dua agama yang dianuti paling ramai di Malaysia iaitu Islam dan Buddhisme. Konsep penyucian jiwa dalam kedua-dua agama tersebut mempunyai ciri-ciri tertentu yang boleh dilihat dari sudut persamaan dan perbezaannya. Unsur persamaan dan perbezaan ini boleh membawa kepada masalah kekeliruan dan kegelinciran akidah umat Islam sekiranya tidak dijelaskan dengan baik.