Ultrasound Assisted Non-Seeded Method On Surface Modification Of Superparamagnetic Iron Oxide Nanoparticles For Magnetic Resonance Imaging Probe - Sodipo, Bashiru Kayode (2015)
Dalam tesis ini, satu kaedah baru tanpa benih dan ultrasonik mudah untuk menggabungkan SPION ke dalam silica telah dibangunkan dan dianalisa. Campuran kedua-dua nanopartikel SPION dan silika yang di sintesis secara berasingan oleh kaedah mendakan-bersama dan sol-gel, masing-masing telah dikenakan pancaran secaraultrasonik pada julat pH yang berbeza antara 3 dan 5.