Preparation And Immobilization Of Palladium(ii) And Nickel(ii) Salen Complexes Onto Mcm-41 From Rice Husk For Suzuki-Miyaura And Oxidation Reactions - Abbas, Salih Hamza (2015)
MCM-41 daripada abu sekam padi (RHA) telah berjaya disintesis dangan menggunakan cetiltrimetilammonium bromida sebagai agen pegasal melalui kaedah sol-gel pada sahu 100 oC. MCM-41 telah difungsikan dengan 3- kloropropiltrietoksisilana (CPTES) sebagai agen pencantuman dan pepejal yang diperoleh dilabel sebagai Cl-MCM-41.