A Study On The Implementation Of Gold Dinar And Silver Dirham Usage At Taman Tun Dr Ismail Market - Mahamad Hakimi, Sakiinah (2015)
Dinar emas dan dirham perak (DD) telah mendapat perhatian istimewa di Malaysia melalui Dr. Mahathir Mohamad pada tahun 2001. Beliau mencadangkan agar dinar emas dan dirham perak di implementasikan sebagai satu mekanisma perdagangan antarabangsa dua hala atau pelbagai sebagai respon kepada krisis matawang 1997 di Asia.