Pertemuan Bandar,Komuniti Dan Universiti Dalam Suatu Projek Advokasi Awam:Kajian Kes Projek Universiti Sains Malaysia Di Wilayah Bandar Pulau Pinang - Subramaniam, S. Thanam (2015)
Institusi Pengajian Tinggi (IPT) masa kini telah mula menyedari kepentingan dalam membangunkan wilayah bandar melalui konsep pertemuan bandar, komuniti dan universiti dalam suatu projek advokasi awam. Kajian ini adalah bertujuan untuk melihat peranan dan sumbangan Universiti Sains Malaysia sebagai penggerak transformasi Wilayah Bandar Pulau Pinang melalui LUKS, menganalisis proses dan mekanisme yang digunakan oleh Universiti Sains Malaysia dalam menyumbang kepada Libatsama Universiti Komuniti Setempat, untuk membangunkan kerangka Model-model Deskriptif yang menjelaskan mekanisme dan proses Libatsama Universiti Komuniti Setempat dan objektif yang terakhir adalah untuk menganalisis hubung kait faktor – faktor yang boleh menyumbang kepada Libatsama Universiti Komuniti Setempat.