Morfologi Gentian Dan Sifat Kertas Pemukulan Pulpa Peroksida Beralkali Daripada Tandan Buah Kosong Kelapa Sawit - Mohd Zukeri, Mohd Ridzuan Hafiz (2015)
Kesan pemukulan ke atas perubahan morfologi gentian dan kesan ke atas sifat-sifat kertas pulpa tandan buah kosong kelapa sawit (EFB) daripada proses Pemulpaan Peroksida Beralkali (APP) dikaji dengan menggunakan pemukul PFI Mill. Proses pemukulan dilakukan pada 0, 250, 500, 750, 1 000, 1 250, 1 500, 2 000, 2 500, 3 000, 5 000, dan 10 000 pusingan. Pemukulan gentian pulpa menyebabkan berlakunya pemfibrilan dan delaminasi pada gentian meningkatkan kebolehlenturan dan pembengkakan gentian serta menghasilkan gentian halusan.