Moderator, Collimator And Shielding Studies For Bnct Research At Malaysian Nuclear Agency - Mohd Solleh, Mohd Rafi (2016)
Objektif penyelidikan ini adalah untuk mengkaji pengoptimunan susun atur bagi kemudahan Boron Neutron Capture Therapy (BNCT) pada garisan alur neutron yang melalui kolum termal pada Reaktor TRIGA MARK II Malaysia. Belum ada penyelidikan sebegini dilakukan di kolum termal tersebut dan ciri setiap reaktor TRIGA adalah berbeza. Ciri alur neutron yang diperlukan adalah neutron yang bertenaga terma dengan fluk sebanyak 109 cm-2s-1 dan alurnya berdiameter 15 cm. Kolimator, moderator dan komponen perisaian bersama teras reaktor dan kolum termal disimulasi menggunakan Monte Carlo N-Particle Transport Code. Fluk neutron dan foton dikira bersama dengan tenaga masing-masing menggunakan perisian yang sama. Selepas itu kolimator dan perisai telah dibina. Polyethylene dan air telah digunakan sebagai perisai neutron laju dan neutron epiterma. Plumbum pula digunakan sebagai perisai sinar gama. Kolimator diperbuat dari paip polyethylene berdiameter 8 cm dan disikan dengan lilin. Pengukuran neutron dan sinar gama di dalam Graphite Stringer tengah (G7) pada kolum termal telah dilakukan menggunakan pengesan TLD.