Development Of Malaysian Water Quality Indices Using Aquatic Macroinvertebrates Population Of Pahang River Basin, Pahang, Malaysia - Wan Abdul Ghani, Wan Mohd Hafezul (2016)
Di dalam kajian ini, satu data makroinvertebrata dan parameter air yang besar telah dikumpulkan dari 50 cabang sungai di Lembangan Sungai Pahang (PRB). Pada mulanya, prestasi tiga penyampel; jaring berbingkai D dan segi empat sama dan penyampel Surber, telah diuji untuk mengumpulkan makroinvertebrata akuatik di tiga sungai. Variasi Relatif (RV) makroinvertebrata yang rendah telah dikumpulkan oleh jaring segi empat sama di dua sungai (15% and 19%), dan ini menunjukkan kecekapan yang tertinggi berbanding penyampel yang lain. Walaupun jaring segi empat sama memerlukan masa yang lebih lama untuk memproses setiap sampel (18.31 min), ia mencatatkan kepelbagaian makroinvertebrata yang paling tinggi (Alphapurata = 13.5). Oleh sebab itu, jaring segi empat sama telah dipilih untuk mengumpul data makroinvertebrata untuk perbandingan prestasi indeks biotik dan menerbitkan nilai toleransi (TV) makroinvertebrata tersebut. Sebelas indeks biotik telah dipilih untuk dibandingkan prestasi mereka; Indeks Biotik Famili (FBI), Pemantauan Biologi Parti Kerja (BMWP), BMWP-Thai, BMWP-Viet, Purata Skor Per Takson (ASPT), ASPT-Thai, ASPT-Viet, HKHBios, Sistem Pemarkahan Afrika Selatan Versi 5 (SASS5), Indeks SingScore dan Indeks EPT.