Building Social Capital: Impact On The Mental Health Of International Students At Universiti Sains Malaysia - Khosravi, Roghayeh (2016)
Kebanyakan kajian empirikal berkaitan modal sosial telah mengesahkan bahawa wujudnya hubungan di antara modal sosial dan kesihatan mental. Walau bagaimanapun, kajian untuk menilai proses intervensi yang direka untuk meningkatkan tahap modal sosial dan kesannya ke atas kesihatan mental dalam kalangan pelajar antarabangsa didapati masih lagi berkurangan. Kajian ini bertujuan menunjukkan jurang yang wujud dengan menilai sama ada pembinaan program modal sosial boleh meningkatkan modal sosial dan kesihatan mental pelajar antarabangsa di Universiti Sains Malaysia. Kajian ini cuba meneliti (1) jika wujud hubungan di antara modal sosial dan kesihatan mental pelajar antarabangsa; (2) jika pembinaan program modal sosial merupakan satu kaedah yang berkesan untuk meningkatkan modal sosial pelajar antarabangsa; (3) sejauh mana pembinaan program modal sosial mampu meningkatkan komponen modal sosial dalam kumpulan eksperimental; dan (4) sama ada pembinaan program modal sosial merupakan satu kaedah yang berkesan untuk meningkatkan kesihatan mental pelajar antarabangsa.