An Investigation Into The Relationship Between Motivation And Pragmatic Competence: A Case Study Of Chinese Efl Learners Of Hebei University - Li , Rui (2016)
Penyelidikan tentang faktor yang mempengaruhi pemerolehan pragmatik bahasa kedua/asing (L2) khususnya dan kecekapan pragmatik L2 umumnya bermula sekitar 1900-an tetapi kesan sesetengah faktor individu terhadap perkembangan kecekapan pragmatik pelajar L2 masih belum banyak dijalankan. Salah satu faktor ini ialah motivasi, yang dianggap menyumbang pada kesedaran tentang ciri bahasa sasaran dan pembelajaran pragmatik L2 (Kasper & Rose, 2002; Schmidt, 1993). Bagi mengkaji sama ada terdapat hubung-kait antara motivasi dan kecekapan pragmatik pelajar dari segi kesedaran dan penghasilan pragmatik, satu kajian telah dijalankan ke atas pelajar bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua (EFL) Cina dari Universiti Hebei. Kerangka konseptual bagi kajian ini berteraskan Noticing Hypothesis (Schmidt, 1993) dan Acculturation Model (Schumann, 1978, 1986). Kajian ini mengumpulkan data melalui soal selidik motivasi, tugasan melengkapkan wacana pelbagai pilihan (MDCT) dan tugasan melengkapkan wacana bertulis (WDCT) daripada 85 orang pelajar ijazah pertama tahun tiga yang bermajorkan Bahasa Inggeris di Cina.