Indoor Air Conditions And Energy Consumption In Air-Conditioned Office Rooms In Hot-Humid Climate : Towards Better Energy Management - Ooi , Seong Chuan (2016)
Objektif kajian ini adalah untuk menyelidik keadaan udara dalaman dan penggunaan tenaga dalam bilik pejabat berhawa dingin yang terpilih di dalam zon iklim panas-lembap. Kajian ini juga mengkaji tren tenaga dan persepsi penghuni terhadap keadaan udara dalaman dan menganalisis hubungkait di antara penggunaan tenaga dan keadaan udara dalaman di dalam bilik pejabat berhawa dingin. Bagi mencapai objektif, penyelidikan ini telah dijalankan di dalam 30 bilik pejabat berhawa dingin yang terpilih merangkumi pengukuran keadaan cuaca luaran, keadaan cuaca dalaman, penggunaan tenaga dan kaji selidik. Keputusan telah menunjukkan bahawa keadaan cuaca dalaman berubah secara berbeza dan responden amat berpuas-hati dengan keadaan tersebut walaupun suhu dalaman dan halaju udara dalaman adalah gagal mematuhi garid Malaysia DOSH. Keputusan juga dapat menujukkan bahawa halaju udara dalaman dikaitkan dengan kelembapan dan suhu luaran mempunyai kesan yang besar pada suhu dalaman di dalam bangunan. Hasil kajian ini juga mendedahkan kecukupan pengetahuan dan kesedaraan tentang kecekapan tenaga menyebabkan kepuasan dari segi mengguna tenaga di antara responden.