Amalan Perhubungan Awam Dalam Industri Perhotelan Di Indonesia: Tinjauan Ke Atas Hotel-Hotel Di Jakarta . - Sungkar, Zubaedah (1998)

(untitled)
Kajian ini bertujuan untuk meninjau apakah amalan perhubungan awam pada hotel-hotel di Jakarta-Indonesia telah mengikut konsep-konsep perhubungan awam yang sedia ada dan bagaimana masing-masing pengamal perhubungan awam menjalankan tugas dan tanggungjawab, fungsi, serta peranan mereka. Kajian ini menganalisa pandangan pengamal-pengamal perhubungan awam dan Ketua PERHUMAS tentang perkembangan perhubungan awam di Indonesia, khasnya dalam industri perhotelan. Kaedah yang digunakan dalam kajian ini ialah temu bual dengan subjek kajian dan analisis bahan-bahan bercetak yang diterbitkan hotel-hotel kajian. The main objective of the study was to look at practice of public relations at hotels in Jakarta-Indonesia. This was to specify whether the public relations practitioners at the hotels are practicing public relations as suggested by the expert of the fields. This study analyzed the opinion of the public relations practitioners and that of the president of PERHUMAS with regard to the development of public relations in Indonesia especially in hotels industry. The methodology used to obtain the opinion of the research subjects was structured interview and secondary analysis of the publications published by the hotels.