Satu Kajian Bagi Mewujudkan Piawalan Pusat Sumber Sekolah Menengah Di Negeri Selangor Darul Ehsan - Ibrahim, Zohra (1995)

(untitled)
The purpose of the research was to study the conditions of secondary school resource centres in Selangor Darul Ehsan from various aspects such as its collection, furniture, equipment, physical facilities and services. Based on the findings a set of suitable standards was established. Standards are needed for the management of school resource ·centres to ensure uniformity and to ensure that the development of resource centres would fulfil the purposes and objectives of their establishment. A systematic administration of a resource centre is necessary in order to ensure that it functions effectively for the benefit of teachers and students in the teaching-learning process that can produce students who are sensitive to the importance and significance of information and knowledge. The research involved all 128 secondary schools in Selangor Darul Ehsan. Questionnaires were sent to these schools and 75.8% responded. Interviews and observations with resource centres teachers and co-ordinators were calTied out in 10.0% or 13 of the schools as a means to confirm the validity of the survey data. Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji keadaan sumber sekolah menengah pusat di Selangor Darul Ehsan dari pelbagai aspek seperti koleksi, perabot, peralatan, kemudahan fizikal dan perkhidmatan. Berdasarkan kajian ini satu set sesuai piawaian ditubuhkan. Piawaian yang diperlukan bagi pengurusan sumber sekolah · Pusat untuk memastikan keseragaman dan untuk memastikan bahawa pembangunan pusat sumber akan memenuhi tujuan-tujuan dan objektif penubuhan mereka. A pentadbiran sistematik yang pusat sumber adalah perlu untuk memastikan bahawa ia berfungsi dengan berkesan untuk faedah guru-guru dan pelajar dalam proses pengajaran-pembelajaran yang boleh melahirkan pelajar yang sensitif kepada kepentingan dan kepentingan ilmu dan maklumat. kajian ini melibatkan semua 128 sekolah menengah di Selangor Darul Ehsan. Borang soal selidik telah dihantar kepada sekolah-sekolah dan 75.8% menjawab. Temu bual dan pemerhatian dengan pusat sumber guru dan penyelaras telah calTied di dalam 10.0% atau 13 daripada sekolah-sekolah sebagai satu cara untuk mengesahkan kesahihan data penyiasatan.