Development Of Design Evaluation System For Assembly - Ghazalli, Zakri (2004)

(untitled)
Pemasangan merupakan satu peringkat yang terpenting dalam pembangunan produk. Rekabentuk untuk pemasangan (DF A) adalah salah satu pendekatan yang utama yang digunakan untuk meningkatkan rekabentuk produk supaya produk yang dihasilkan mudah dipasang, kos pemasangan yang murah disamping nilai produk yang tinggi. Objektif kajian ini adalah untuk membangunkan sistem penilaian rekabentuk untuk pemasangan (DF A). Sistem yang dibangunkan bertujuan menyokong teknik baru dalam DF A dan memberi peluang kepada pengguna untuk menilai dan mengurangkan jumlah kos masa dan pemasangan serta meningkatkan nilai produk pada peringkat awal proses rekabentuk. Sistem ini juga dijangkakan berupaya membantu perekabentuk dalam merekabentuk semula produk dengan menggunakan prinsip dan peraturan DF A. Kaedah Lucas DF A dan Kejuruteraan Nilai (VE) telah dipertimbangkan untuk menghasilkan rangka kerja untuk analisis DF A. Skop kajian termasuklah membangunkan analisis kebolehpasangan sesuatu produk yang sistematik dengan menggunakan aktiviti asas rekabentuk yang berturutan. Assembly is one of the most important stages of product development. Design for Assembly (DF A) is one of the approaches to improve the product designs for easier and less assembly cost with high functionality of the products. The main objective of the research work is to develop an improved DF A system. The developed system is aimed at supporting new techniques for DF A and to provide users opportunity to assess and reduce the total assembly time and cost of the product and improve the product value at the early stage of the design process. The system is also expected to assist the designer in product redesign based on the general DF A rules and principles. In order to achieve this task, Lucas DF A and Value Engineering are reviewed in the current research work towards developing a framework for DF A analysis. The scope of the work includes systematizing the assemblability analysis for a product through generic sequence of design activities with rational basis.