Rekabentuk, Analisis Dan Perlaksanaan Sistem Ka Walan Meriam - Mat Amin, Zainal Abidin (1999)

(untitled)
Prestasi yang tinggi sistem kawalan meriam dipedukan bagi mengawal arah tembakan meriam. Sistem kawalan meriam terdiri daripada sistem ramal an arah meriam. Masa penerbangan iaitu masa yang diambil oleh peluru dan sasaran untuk tiba pada satu tempat yang dikenali sebagai titik pintasan. Algorithma ramal an telah dibangunkan menggunakan kaedah berangka yang akan menyesuaikan masa penerbangan dan arah tembakan meriam bagi mendapatkan ralat titik pintasan dalam julat yang boleh diterima atau b~rgantung kepada bilangan gelung yang telah ditetapkan. Arah meriam seterusnya dihantar kepada servo naikan dan azimut meriam bagi menghalakan meriam ke arah titik pintasan yang telah diramal. Daripada keputusan, didapati nisbah antara halaju sasaran dan halaju peluru pada muncung meriam yang kurang daripada 0.6 diperlukan bagi mendapatkan keputusan ramalan yang sah dan bilangan gelung pengiraan yang optimum adalah 30. Performance of gun requires a reliable control system to control its aiming point. The control system for gun includes prediction of gun aiming point and time of flight i.e. time taken by a shell and a target to arrive at the same position which is known as point of intercept. The prediction algorithm has been developed using numerical method which tunes the time of flight and gun aiming point to obtain the point of intercept error within an acceptable maximum value or predetermined tuning iteration. The tuned aiming point is then transmitted to drive the gun elevation and azimuth servo in order to aim to the predicted point of intercept. From the result obtained, it is shown that a ratio between target velocity and gun muzzle velocity is less than 0.6 in order to get a valid prediction results and the optimum tuning iteration is 30.