Percantuman Pen'i'aklorosiklotrifosfazena Pada Rangkaian Getah Asli Melalui Meta-Aminofenol - Ngaini, Zainab (1995)

(untitled)
Pengubahsuaian getah asli terepoksida dan bahan terbitannya dengan heksaklorosiklotrifosfazena telah dikaji. Polimerpolimer terbitan yang mengandungi unit-unit pentaklorosiklotrifosfazena yang tereantum pada rangkaian getah asli melalui meta-Aminofenol telah disediakan. Penyediaan polimer-polimer terbitan tersebut, PIla, PlIb, PIle dan PIld, melibatkan' tindak balas dua-peringkat. Produk, PI, yang didapati daripada tindak bal as antara getah as 1 i terepoksida 50 per~tus mol (ENR-50) dan meta-Aminofenol telah ditindakbalaskan terus dengan heksakl orosikl otri fosfazena dengan nisbah mol yang berlainan. AIC1 3.6H20 telah digunakan untuk memprotonkan gelang epoksida ENR-50 yang menggalakkan serangan metaAminofenol pada rantai getah asli. PI yang diperolehi telah menghasilkan nilai Tg, 17.16 °c, yang lebih tinggi daripada nilai Tg ENR-50, -22.80 °c. The modification of e'poxidized natural rubber and its derivative with hexachlorocyclotriphosphazene has been studied. Polymer derivatives comprised of pentachloiocyclotriphosphazene as pendant units to the natural rubber net~ork have been prepared. The preparation of these polymer derivatives, Plla, Pllb, Pllc and Plld, involved a two-step reaction. The product, PI, that formed from the reaction of 50 mole percent epoxidized natural rubber (,E NR-50) and meta- Aminophenol was directly reacted with different mole ratios of hexachl orocycl otriphophazene. Al Cl3 .6H20 was used to protonate the epoxy group of ENR-50 that promoted the attack by meta~ Aminophenol to the polymer backbone. PI was found to have a higher Tg value, 17.16 °c, than that of ENR-50, -22.80 °c.