Penilaian Kertas Jawapan Pelajar Berdasarkan Set Kabur - Mohd Zainun, Zahida (2009)
Seeara amnya, institusi pendidikan perlu menyediakan laporan penilaian pelajar berdasarkan ujian atau peperiksaan dan kemungkinan tidak dapat dielakkan berlakunya kesilapan keeil. Maka, kajian ini memperkenalkan kaedah altematif untuk penilaian kertas jawapan pelajar menggunakan nilai kabur. Nilai-nilai kabur yang diperolehi ini akan mernberikan markah kabur bagi setiap soalan dalarn kertas jawapan pelajar. Seterusnya' ~istern penggn::dan berdasarkan kaedah kabur ini akan dibandingkan dengan sistem penggredan seeara kaedah konvensional di mana markah satu diberikan jika betul dan rnarkah sifar jika salah. Dapatan kajian rnenunjukkan sistem penggredan berdasarkan set kabur mernberikan keputusan yang lebih baik berbanding kaedah konvensional. Oleh itu, kajian ini telah rnembantu para pendidik (perneriksa) menggredkan mark$ penilaian yang berbeza dalam menghasilkan markah tunggal atau gred kepada pelajar serta membantu mereka mengetahui tahap peneapaian pelajar dalam pelajaran. Kajian ini juga menunjukkan kebaikan dan kejayaan dalam, pengaplikasian teori set kabur terhadap sistem penggredan pelajar. Kaedah yang disampaikan ini dapat menilai kertas jawapan pelajar dengan lebih fleksibel dan lebih bijak. Generally, education institutions must provide students with the evaluation reports regarding their test or examination as sufficient as possible and with the unavoidable error as small as possible. Therefore, in this dissertation we introduce an alternative method for ,evaluating student's answer scripts using fuzzy values, where the evaluating marks awarded to each questionin the student's answer scripts are represented by fuzzy values. Then, the grading system based on fuzzy method will be compared with conventional method where the score is given one if it is right and zero marks when it is wrong. The finding show that the proposed method give better result compared to conventional method. This dissertation help examiners graded different assessment SCore in generating single score or grade and also help them knowing the student's achievement level in education. This dissertation also showed a good and successful fuzzy set theory application on student grading system. The proposed method can evaluate students' answer scripts in more flexible and intelligent manner.