Peminggiran Sosial Wanita Ketua Isi Rumah Dalam Komuniti Nelayan Bandar Di Jakarta Utara, Indonesia - Indarwati, Indri (2016)
Peminggiran sosial dalam kalangan wanita sebagai ketua isi rumah (WKIR) merupakan penghalang bagi mereka untuk berperanan ke arah mencapai pembangunan dan kesejahteraan sosial. Objektif utama kajian ini adalah untuk: 1) mengkaji permasalahan dan keperluan WKIR; 2) menganalisis bentuk peminggiran sosial yang dialami WKIR; 3) menganalisis pelaksanaan aktiviti pemerkasaan bagi WKIR; dan 4) mencadangkan model pemerkasaan WKIR bagi komuniti nelayan bandar di Jakarta Utara. Kajian kualitatif dengan penumpuan kepada kajian kes ini melibatkan 10 orang informan dan 20 orang peserta yang terlibat secara langsung dalam perbincangan kumpulan fokus. Kajian ini turut melibatkan pihak berkepentingan yang terdiri daripada wakil Kementerian Kelautan dan Perikanan, Kementerian Sosial, dan kerajaan tempatan. Teknik pengumpulan data adalah melalui temu bual mendalam, perbincangan kumpulan fokus, pengamatan penyertaan dan analisis dokumen. Antara permasalahan utama WKIR adalah berkait rapat dengan anggapan bahawa WKIR hanya berperanan sebagai suri rumah, dibebani dengan kerja domestik berganda sehingga memberi halangan dalam melaksanakan kefungsian sosial.