The Effect Of Family Training Program In Improving Students’ Life Skills - Fathi, Heydar (2016)
Kajian ini bertujuan menentukan keberkesanan program latihan keluarga terhadap kemahiran hidup pelajar. Ia adalah satu penyelidikan kuasi-eksperimen dengan praujian, pascaujian dan kumpulan kawalan. Populasi kajian ini termasuk semua pelajar sekolah menengah rendah di Tabriz, Iran dengan tahap pendidikan terendah ibu bapa masing-masing adalah sekolah menengah rendah. Berdasarkan praujian, 219 orang pelajar dikategorikan dalam tiga kumpulan a) bersemuka, b) koresponden dan c) kawalan. Ibu bapa pelajar kumpulan bersemuka dilibatkan dalam 8 sesi pertemuan secara bersemuka. Sementara itu, ibu bapa pelajar kumpulan koresponden diberikan bahan bacaan. Sebaliknya, ibu bapa pelajar kumpulan kawalan tidak diberikan sebarang intervensi. Selepas 8 sesi pertemuan serta mentelaah bahan bacaan dijalankan dengan kumpulan berkenaan, maka dijalankan praujian setiap bulan, pascaujian, ujian posthoc 1 dan ujian posthoc 2. Skala Kumpulan Kawalan Diri digunakan dalam usaha mengumpul data soal selidik bagi IRI (Interpersonal Reactivity Index), ADMQ (Adolescent Decision Making Questionnaire), CSES (Coping Self-Efficiency), Hasil yang diperoleh dianalisis menggunakan perisian SPSS.