Eksperimentasi Instrumen Menerbitkan Idea Untuk Penghasilan Karya Seni - Puadi, Mohd Farizal (2015)
Kajian ini bertujuan untuk menerbitkan idea menggunakan teknik kreativiti yang telah dipopularkan oleh Edward de Bono iaitu Instrumen Provokatif Operatif (PO). Keseluruhan tatacara mengumpul maklumat dan data adalah menggunakan kaedah KuasiEksperimental yang telah dijalankan keatas sekumpulan responden pelajar dan seniman muda yang terdiri daripada kumpulan kawalan dan rawatan.